Kohti tulevaisuutta - kohti kuntavaaleja

Syksy on alkanut epävarmoissa merkeissä. Tummat pilvet leijailevat ympärillämme, kiinnekohta valoisampi tulevaisuus on kaukana, tuntuu lähes saavuttamattomalta. Korona-pandemian vaikutukset talouteen alkavat näkyä. Tarve varautua uhkaan on ollut jo keskuudessamme. Maskeja, käsidesejä, suojavarusteita on mennyt kaupaksi. Testauskapasiteettiä lisätään jatkuvasti, vastauksien pitäisi tulla nopeasti. Monet riskialoilla työskentelevät joutuvat entistä tarkempaan syyniin.

Suunnitelmat ovat auki. Soteuudistusta odotetaan kuin kuuta nousevaa, eikä varmuutta tämän hetken rahoitusmalli lupaa ainakaa tänne Pohjois-Karjalaan hyvää. Jo tiukille säästetty ja kustannustehokkaaksi todettu siun sotemme painii isojen taloudellisten haasteiden edessä. Kunnilla ei ole mistä antaa, mutta alibudjetointikaan ei ole kauas kantoista. Kuka arvottaa ketä hoidetaan ja milloin? Sattuuko juuri sinun kohdallesi se, ettet pääsekkään hoitoon, ettet saa omaishoidon tukea koska määrärahat ovat vuodelta loppuneet, että omaisesi sijoitetaan kauemmas, kun lähempänä ei ole tyhjää paikkaa ja että varaamasi aika perutaan ja tutkimukset siirretään osaavan henkilökunnan puuttuessa jne.

Tällä hetkellä eduskunnassa käydään keskustelua tukipaketista, joka hallituksen mukaan oli hyvä. Valtion väitetään nyt hyötyvän, mutta ei ymmärretä sitä miten kauas kantoiset, EU:n toimintaa radikaalisti muuttavat päätökset ovat. Yhteisvastuu vie kohti liittovaltiokehitystä. Kohta ei sitä vertaa pikku Suomi Oy Ab.llä ole sananvaltaa, olemme vain talutushihnassa. Rahoille olisi tarvetta kotimaassammekin, eikä siellä missä taloudenpidosta ei ole tähänkään mennessä välitetty lainkaan. Velka on maksettava takaisin vaikka vasemmiston edustaja toisin väittikin.

Ensi keväänä on tulossa kuntavaalit. Kunnallinen päätöksenteko tapahtuu ainakin toistaiseksi vielä paikallisesti. Toivottavasti myös tulevaisuudessa. Päätöksiä tehdään niin varhaiskasvatus, koulutus kuin kaavoitusasioista, visioista kuntiemme tulevaisuudesta. Näissäkin päätöksissä arvot ohjaavat toimintaamme. Millaisia asioita pidämme tärkeinä? Mihin haluamme keskittyä? Mitä voimme jättää vähemmälle huomiolle+ Itse olen lupautunut asettumaan ehdolle jatkamaan jos äänestäjät niin päättävät toimintaa kotikuntani eteen. Lähde sinäkin rohkeasti ehdolle. Juuri sinua tarvitaan.