Mihin kunnan budjetit uppoaa?

Oletko koskaan mietttinyt mitä kaikkea saat maksamillasi verovaroilla? Otan esimerkiksi oman kotikuntani Liperin. Liperin maksuosuus Siun sotessa on n. 40 000 000 euroa. Sillä summalla jokainen Liperiläinen on oikeutettu kuntamme alueella käyttämään sosiaali- ja terveyspalveluja. Jos käytät vain kerran vuodessa, olet etuoikeutettu ollessasi terve. Jos taas sairastat sinulla on yhtäläinen oikeus saada hoitoa sydän - ja verisuonisairauksiin, tules-sairauksiin, syöpään, mielenterveysongelmiin jne.
Kuntamme verotulot ovat suunnilleen saman verran mitä Siun soten maksuosuus. Valtionosuuksien määrällä ylläpidämme kaikkea muuta mitä kunnassa on tarjolla hyvinvointi,- , elinvoima,- ja maaseutupalvelut; varhaiskasvatus, perusopetus, vapaa-aikapalvelut (kirjasto, liikuntatoimi, harrasteet) ja elinvoimapalveluja kuten kaavoitus, kiinteistöt jne. Kunnan varoja ohjataan niin pelastuslaitoksen toimintaan, joukkoliikenteeseensä kuin maakuntaliitolle. Turvallisuus ennen kaikkea, kehittämistä ja kulkuyhteyksien unohtamatta. Uuden yläkoulun investointi on Liperissä vuosien ponnistus ja kiristää hihnoja tahtomatta. Koronan tuomat haasteet eivät helpota tilannetta ollenkaan. Todellisuudessa kehittämiseen jäävä raha onkin minimaalisen pieni, olematon. Kenenkään sairastavuuttta ei voi ennustaa, eikä kaikkia sairauksia elämäntavoillakaan estää tulemasta, se vaan on niin. Toinen tarvitsee hoitopaikan lapselleen, toinen erityistä tukea selvitäkseen arjen haasteista, toinen etsiessään työpaikkaa, toinen kirjastoa, vapaa-ajan toimintamahdollisuuksia, joku etsii tontteja, toinen paikkaa yritykselleen. Moninaisten palvelujen ylläpitäminen vaatii työvoimaa ja varoja. Yhteiskunta vastuu lähteekin jokaisesta itsestään sanoista tekoihin. Kehittäminen tarvitsee jokaisen panostusta, jos joku investoi alueelle ei siitä pitäisi olla kateellinen vaan painvastoin tukea ja onnitella, että vetovoimaa vielä on. Se osaltaan lisää työpaikkoja ja verotuloja. Ilmaisia lounaita kun ei ole, ja velka pitää maksaa takaisin vaikka hallituksen puolueen edustaja toisin väittikin. 
Politiikkaa tehdään omista arvolähtökohdista, ne määräävät kehityksen suunnan. Millaisia palveluja sinä koet tärkeiksi? Mihin suuntaan sinä haluaisit kotikuntaasi kehittää? 
Lähde ihmessä ehdolle. www.kd.fi